AlbaChat
Këtu Bisedohet dhe Lexohet Shqip...

Pse duhet të konsumoni oriz

0 141

Sipas studimit të fundit, reszulton se konsumimi i tepërt i orizit do ju vijë në ndihmë për të pasur një gjumë sa më të shëndetshëm.

cat_riso-piu

Pjesë e studimit ishin rreth 2 mijë persona, ku u vu re se personat të cilët kishin ngrënë më shumë oriz kishin gjumë të shëndetshëm.

Mënyra se si funksionon kjo ende nuk është aq e sigurt, por orizi posedon indeks të lartë glikemik. Ushqimet me indeks të lartë glikemik rrisin nivelin e proteinës së quajtur triptofan, që përdoret nga truri për prodhimin e serotoninës, e cila njihet si proteina që kujdeset për gjumin.

Sipas ekspertëve japonezë, hulumtime të mëtutjeshme pritet të bëhen në këtë drejtim, pasi që, sipas tyre, pagjumësia ndikon që edhe shumë probleme të tjera shëndetësore të shfaqen. Ata besojnë se gjumi i rehatshëm largon stresin, problemet me zemër, si dhe në përgjithësi kontribuon në një organizëm më të shëndetshëm.

... (several lines of code) ...