AlbaChat
Këtu Bisedohet dhe Lexohet Shqip...

Inteligjenca e robotëve

0 163

Robotët mund të jenë edhe më të zgjuar nga ajo se çfarë njerëzit mendojnë.

Për të matur inteligjencën e tyre është bërë një ekspertiment me tre të tillë. Eksperimenti është bazuar në kompetencat që ata mund të kenë për të menaxhuar me vetveten.

Shkencëtarët nga Rensselaer Polytechnic kanë ndërtuar tre robot të cilët ata i kanë quajtur burra të mençur.

Ata të tre janë pyetur se kush ka fuqinë e fjalës, ndërsa dy flisnin por i treti jo.

Të tre provuan që të përgjigjeshin duke thënë “Unë nuk e di”.

Por jo, ai që dëgjoi zërin e kuptoi se nuk kishte qenë i heshtur dhe u përgjigj më pas, “Po, unë e di”.

Kështu ky veprim i robotit që ishte më i heshtur tregon se ai ka kaluar një test logjik duke përdorur si informacion zërin e vet. Rëndësia e testeve të tilla ka të bëjë me atë që tregon tek robotët mund të zhvillohen edhe shumë cilësi të tjera të cilat i posedojnë njerëzit, transmeton Klan Kosova.

Në Japoni janë duke u planifikuar që të ndërtohen robotët të cilët përshëndesin mystafirët, bëjnë kafe etj.

... (several lines of code) ...